‘”Vaihtoehto Vitriinille” on design for all -periaatetta hyödyntävä hanke, jossa ei-kosketeltaville museoesineille haetaan rinnalle vaihtoehtoa 3-ulotteisista pienoismalleista tukemaan havainnoimista ja tiedon omaksumista.
Projektin tavoitteena on mahdollistaa kulttuurikokemus mahdollisimman monelle näyttelyssä kävijälle ja siten edistää kulttuurin saavutettavuutta sekä monipuolistaa kulttuurilaitosten pedagogista työtä erilaisille kohderyhmille. Kosketeltava pienoismalli mahdollistaa kaikille kulttuurin kokemuksen, tämä kuuluu jokaisen kansalaisen perusoikeuksiin vammasta tai rajoitteesta huolimatta. Kosketeltavan pienoismallin esillepanosta hyötyvät kaikki näyttelyssä kävijät, etenkin näkövammaiset. Kolmiulotteisuus tuo lisäarvoa myös lapsille, vanhuksille, autisteille sekä henkilöille joilla on erilainen tapa hahmottaa tai fyysisiä rajoitteita jotka estävät kohteen näkemisen.
Pienoismallin olemassaolo täydentää kuvailutulkkausta tai ääniopastetta. Teemme yhteistyötä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun kanssa, jotta näkövammainen saisi hyvän kulttuurikokemuksen pienoismallin ja kuvailutulkkauksen avulla.
“Vaihto-ehto Vitriinille” hankkeen tavoitteena on selvittää kuinka kosketeltava pienoismalli auttaa esineeseen tutustumisessa. Vastakohtana yksittäisille ja määräaikaisille, usein hyvinkin haastaville näyttelyille, “Vaihto-ehto Vitriinille” projektissa tavoitellaan yksinkertaista, pysyvää ja edullisempaa ratkaisua, joka pyrkii kehittämään siitä yleisen esillepanokäytännön.
“Vaihto-ehto Vitriinille” on työryhmä Kaisa Penttilän, Ritva Kannelen ja Piia Rossin alullepanema hanke. Kaisa on sokea ja utelias näyttelyissä kävijä. Vuosikausien frustroivat kokemukset lukuisista näyttelyistä ympäri maailmaa saivat Kaisan pohtimaan ratkaisuja joilla hänkin saavuttaisi vitriinilasin taakse kätketyn kulttuurikokemuksen. Kaisa on työskennellyt vuodesta 1990 Näkövammaisten Keskusliitossa opettaen tietotekniikkaa näkövammaisille ja käyttäen työssään mallintamista opetuksen tukena. Työ on perehdyttänyt Kaisan monipuolisesti ymmärtämään näkövammaisten tapoja hahmottaa asioita sekä teknisiä apuvälineitä.
Piia on kuvataiteilija sekä kuvataideopettaja, hän tekee parhaillaan väitöskirjaa kulttuurin ja taiteen osallistavuudesta ja sen merkityksestä yksilön identiteettiin ja toimijuuteen.
Ritva Kannel suunnittelee diplomityössään esteettömän museon ja perehtyy näyttelyyn sijoitettavien 3D-esineiden mallintamisprosessiin. Siinä huomioidaan lainsäädäntö sekä materiaalivaihtoehdot hintoineen ja erilaisten materiaalien käyttökelpoisuus. Työ kartoittaa näyttelyn esteettömyyden prosessin eri vaiheet valmiiksi tuotteeksi.
Työryhmä Penttilä/Kannel/Rossiltä löytyy tietoa ja kokemusta hankkeeseen tarvittavilta aloilta, etenkin näkövammaisuudesta, näkövammaisverkostoista sekä teknisten apukeinojen tietämystä. Taiteen ammattilaisen kokemus taiteen saavutettavuudesta, esteettinen ymmärrys sekä laaja kokemus kansainvälisesta yhteistyöstä tekee työryhmästä ainutlaatuisen hankkeen toteuttamisen kannalta.
Miksi vaihtoehto vitriinille
Yhteistyökumppanit
Tiedotteet ja artikkelit
- Urheilumuseon pysyvä näyttely päivittyy moniaistiseksi
- Sokean museokokemus
- Vaihtoehto Vitriinille; Kulttuurin saavutettavuuden selvitys- ja kehittämishanke näkövammaisille ja niille, joiden hahmottamista tukee kosketeltava esine
- VAIHTOEHTO VITRIINILLE kulttuurin saavutettavuuden selvitys- ja kehittämishanke (rtf-tiedosto)
- Olavinlinnan uusi perusnäyttely, lasten työpaja ja esteetön reitti Vesiportin bastioniin ovat valmistuneet