Urheilumuseon pysyvä näyttely päivittyy moniaistiseksi

Julkaistu 26.3.2014

Urheilumuseon pysyvä näyttely päivittyy moniaistiseksi

Urheilumuseon pysyvä näyttely päivittyy moniaistiseksi 3.4.2014. Näyttelyssä esillä olevia esineitä on tulostettu 3D-tekniikalla kosketeltaviksi malleiksi sekä kuvailutulkattu kuunneltavaksi matkapuhelimella. Kyseessä on Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Vaihtoehto vitriinille -hankkeen uraauurtava pilottikokeilu, jossa hyödynnetään sekä 3D-tulostustekniikkaa että audio-opastusta ja sisätilapaikannusta.

Kosketeltavat mallit on tehty Helsingin olympiasoihdusta, Paavo Nurmen kullatusta piikkarista, Matti Nykäsen olympiakultamitalista, Pertti Karppisen kilpasoutuveneestä, 1700-luvun luuluistimesta ja 1800-luvun polkupyörästä. Lisäksi on tehty malli Olympiastadionista.

Kuvailutulkkausten kuuntelemiseksi tarvittavan Guidio-mobiilisovelluksen voi ladata maksutta iOS-, Android- ja Windows Phone-puhelimiin. Teoksia voi hakea numerohaulla, teosnäkymässä tai gallerianäkymässä. iOS-puhelimissa on käytössä myös sisätilapaikannus. Kuvailutulkkaukset sisältävät myös mielenkiintoista taustatietoa esineistä.

Projektiryhmässä ovat olleet mukana Kaisa Penttilä, Piia Rossi ja Ritva Kannel. Kuvailutulkkauksista ovat vastanneet Pipsa Toikka ja Carita Lehtniemi.

Mallit ja kuvailutulkkaukset mahdollistavat kulttuurikokemuksen entistä useammalle näyttelyssä kävijälle ja edistävät siten Urheilumuseon saavutettavuutta. Malleista hyötyvät erityisesti näkövammaiset, mutta ne tuovat lisäarvoa muillekin kävijöille.

Vaihtoehto vitriinille -hankkeen työryhmän jäseniä voit tavata Urheilumuseossa 3.4. ja 4.4. klo 12–15 tai sopimuksen mukaan.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat mm.

Aalto University /Digital Design Laboratory

Kulttuuria kaikille -palvelu

Lappeenrannan teknillinen yliopisto/ Lasertyöstön laboratorio

Näkövammaismuseo

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu

Silencio Oy

Versoteq 3D Solutions Oy

Lisätietoja

hankevastaava Kaisa Penttilä, kaisa.penttila@pp.nkl.fi, 050 596 5013

Piia Rossi, rossipiia@eircom.net, 046 641 1844

Ritva Kannel, ritva.kannel@gmail.com, 040 738 0780

museolehtori Henriikka Heikinheimo, Urheilumuseo, henriikka.heikinheimo@stadion.fi, 09-43422519

Lisätietoa kuvailutulkkauksesta

www.kulttuuriakaikille.fi

www.nakovammaistenkulttuuripalvelu.fi