Artikkeli julkaistu Itä-Savo -lehdessä 17.6.2015
Olavinlinnassa avautui uusi linnan historiasta kertova perusnäyttely, jossa on erityisesti panostettu saavutettavuuteen. Linnan pohjakerroksessa sijaitsevaan näyttelytilaan on mahdollista tulla myös pyörätuolilla ja moniaistinen esitys on suunniteltu palvelemaan kaikkia linnan menneisyydestä kiinnostuneita. Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin
bastioniin sekä lapsille historiasta kertova työpaja ”Pikku herttuan sali”.
Uusi perusnäyttely sisältää mm. 3D-tulostettuja, kosketeltavia pienoismalleja linnasta sekä kosketeltavia kopioita museoesineistä. Kosketeltavien esineiden kautta linnan historia ja esineet avautuvat etenkin näkövammaisille täysin uudella tavalla. Toisaalta näyttelyn moniaistisuudesta hyötyvät kaikki muutkin kävijät. Tässä laajuudessa 3D-tulostettuja kosketeltavia esineitä ei suomalaisessa museossa ole vielä tähän mennessä tuotettu.
Linnan ylempien kerrosten tiloista on tehty esittelyfilmi, joka kertoo, millaista elämä linnassa on eri aikakausina ollut. Esittelyfilmin avulla linnaan voivat tutustua myös ne kävijät, joille kulku Vesiportin bastionia pidemmälle on mahdotonta tilojen vaikeakulkuisuuden vuoksi.
Lisäksi on toteutettu ”Pikku herttuan sali” -työpaja, joka on lapsille suunnattu toiminnallinen työpaja. ”Pikku herttuan salissa” lapset ja miksei aikuisetkin voivat eläytyä elämään linnassa mm. kattamalla voudin pöydän perinteisillä astioilla ja ruuilla, pukeutumalla aikakauden vaatteisiin tai sotilaan varusteisiin, tekemällä historiallisia karttapalapelejä, rakentamalla oman linnan puupalikoista, kutomalla
pystykangaspuilla ja leikkimällä linnan tornin muotoisella nukketalolla.
Linnanpäällikön pöytä
Pikku herttuan sali -työpajassa voi kattaa linnanpäällikön pöydän, istua linnanpäällikön tuoliin tai kokeilla haarniskanosia. Kuva: Jouni Marjamäki, Kansallismuseo.
Samalla Olavinlinnaan on rakennettu esteetön reitti ensimmäiselle pihalle Vesiportin bastioniin Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä. Reitti on edellyttänyt Olavinlinnalta uusia fyysisiä esteettömyysratkaisuja: linnan ponttonisillan kumpaankin päähän on rakennettu uudet puiset kulkuluiskat, Vesiportin bastionin pihakiveystä on uusittu ja näyttelytilojen kynnyksiä on madallettu.Kaikki ratkaisut on tehty linnan suuri kulttuurihistoriallinen arvo huomioiden ja alkuperäisrakenteisiin
kajoamatta. Tehdyistä parannuksista hyötyvät etenkin pyörätuolilla ja rollaattorin kanssa liikkuvat sekä muut huonosti liikkuvat henkilöt. Linnan esteettömyyden asteittaisesta parantamisesta on suuri hyöty myös linnassa joka kesä järjestettäville Savonlinnan oopperajuhlille.
Osana linnan saavutettavuuden parantamista Kansallismuseossa on myös tehty päätös siitä, että pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuvat pääsevät avustajineen Olavinlinnan perusnäyttelyyn maksutta.
Uusi näyttely, työpaja ja esteetön reitti on toteutettu ”Olavinlinnan saavutettava näyttely ja lasten työpaja” -hankkeessa, joka sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta ja sen rahoittajaviranomaisena toimi Etelä-Savon maakuntaliitto.
Lisätietoja
Perusnäyttelystä ja ”Pikku herttuan sali” -työpajasta: intendentti Jouni Marjamäki, puh. 040 128 6344,
jouni.marjamaki@nba.fi
Esteettömästä reitistä: rakennuttaja Janne-Pekka Niininen, puh. 040 128 6177, janne-
pekka.niininen@nba.fi
Kosketeltavista 3D-esineistä ja pienoismalleista: Vaihtoehto Vitriinille -hanke, Kaisa Penttilä, puh. 050
5965 013, kaisamarketta.penttila@gmail.com
Esteettömyysasiantuntijat:
Kirsti Pesola, Esteettömyyskeskus / Invalidiliitto ja Savonlinnan kaupungin
vammaisneuvosto
Perusnäyttelyn kosketeltavat esineet
Tuottaja: Kaisa Penttilä, Vaihtoehto Vitriinille -hanke
Linnojen mallinnus: Simo Kotoaro
Haptinen konsultointi: Ritva Kannel
Mitalien ja Pyhän Olavin patsaan mallinnus: Versoteq
Mitalien valanta: Koruvalimo Raiskinen
Kohokartan suunnittelu: Piia Rossi
Kohokartan muovityöt: Muovikilpi Oy
Itä-Savo lehdestä
Olavinlinnan uudet tilat
Olavinlinnan remontti on valmistunut ja linna on valmis vastaanottamaan entistä useampia kävijöitä.Remontissa on panostettu esteettömyyteen ja moniaistisuuteen. Remontissa on uusittu linnalle johtava silta ja linnan piha.
Esteettömän pääsyn saavutettavissa olevaan näyttelyyn on istutettu paljon materiaalia, joka liikuntarajoitteiselta vierailijalta jäisi muuten näkemättä.
Näyttelystä saa kattavan kuvan linnan historiasta ja pääsee syventymään ympäri linnaa sijoitettuihin huonetauluihin.Tämän lisäksi näyttelyn lyhytelokuva esittelee linnan historiaa ja näyttää kuvamateriaalia sekä sisätiloista että ulkoa.
Näyttely on edistyksellinen myös sen moniaistillisuuden vuoksi. Mukana kehitystyössä on ollut Vaihtoehto vitriinille -hankkeen toimija Kaisa Penttilä.
– Sokeille museovierailijoille jää harvemmin näyttelyistä käteen muuta kuin ovenkahvat. Vitriineissä olevat tavarat voisivat yhtä hyvin olla olematta siellä, toteaa aikuisiällä sokeutunut Penttilä.
Penttilä on Suomen kansallismuseon intendentin Jouni Marjamäen kanssa kehitellyt Suomen tähän mennessä laajimman 3D-tulosteista kootun näyttelyn.
Näyttelyyn on teetetty tulosteina muun muassa nylonista valmistettu Pyhä Olavin patsaan pienoismalli ja hiekkakivestä tulostetut linnan mallinnokset.
Katso video uudesta perusnäyttelystä ja lasten työpajasta. Haastattelussa kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki.